Broekmeulen eeuwenlang

Bijgeloof en Heksen.

Zoals de meeste 17de eeuwers zullen Simon en Arnoldus waarschijnlijk ook geloofd hebben dat veel van de dagelijkse ellende mede veroorzaakt werd door heksen. In de 15de eeuw werd de vervolging en bestraffing van heksen wreder en bereikte zijn hoogtepunt rond 1600.

Het is niet bekend hoevelen slachtoffer zijn geworden van de heksenvervolgingen in Europa. Schattingen van het aantal slachtoffers lopen uiteen. Vermoedelijk zijn ten minste 50.000 mensen – meestal vrouwen – hierdoor omgekomen.

Tot halfweg de 16de eeuw bleven de straffen beperkt tot geldboetes, eventueel gevolgd door een verbanning. Pas later kwamen de bloederige vervolgingen. De meeste heksen bekenden alle beschuldigingen omdat ze gemarteld werden. Velen stierven al tijdens de marteling. Als ze zich na de bekentenis ook nog bekeerden, werden ze gewurgd voordat ze verbrand werden en zouden ze nog in de hemel kunnen komen.

De kleefsteen van Aldeneik

Op Paasdag 1596 deelde Kruisheer Jan Hammerslag de communie uit in de kerk. Plots een geschreeuw en gestommel achter in de kerk en de vrouw van de koster drong zich naar voor: "De buren schelden mij uit voor heks en ik wil gerechtigheid!" Kruisheer Hammerslag vroeg de kostersvrouw het Godsoordeel te ondergaan en te communie te gaan. Hij legde de hostie op haar tong en vroeg haar dan de mond te sluiten, zodat men kon bevestigen dat God wel in haar wilde wonen. Maar hoe de vrouw ook probeerde het door te slikken, de hostie bleef in haar mond en zodra zij haar mond opende viel het heilig brood eruit op de kerkplavuizen. In paniek wilde de kostersvrouw de hostie oprapen om ze weer in haar mond te stoppen. Maar zodra haar hand de kerkvloer raakte, drongen haar vingers in de harde steen en bleven er kleven. Pas nadat de priester de hostie weer had opgeraapt, kon de heks - dat was nu wel duidelijk - haar hand weer lostrekken van de vloer.

De vrouw, voor wie het Godsoordeel verkeerd uitviel, werd onmiddellijk naar Maaseik gebracht, waar ze na een kort proces als heks op de brandstapel eindigde.

De "kleefsteen" bevindt zich in de binnenmuur van de kerk van Aldeneik en de sporen van de vingers van de kostersvrouw zijn heden nog te zien.

Zou onze Simon Broeckmeulen de verbranding van deze vrouw hebben bijgewoond?

Een beruchte serie heksenprocessen vond rond 1613 in Roermond plaats waarbij 64 heksen ter dood zijn gebracht.
Hier vindt u een uitgebreide beschrijving van deze processen.